Vind de antwoorden die u zoekt

Inzicht in uw aandoening kan u helpen de juiste keuzes te maken naarmate u verder gaat op uw behandelingspad.

De nieren zijn een essentieel onderdeel van uw lichaam. Goedwerkende nieren verwijderen afval en overmatig vocht uit uw bloed, ze houden belangrijke mineralen in balans, helpen de bloeddruk onder controle te houden en ze produceren rode bloedcellen en vitamine D. Met andere woorden, uw nieren zorgen ervoor dat uw lichaam gezond en in balans blijft.

Als u chronische nierziekte (CKD) heeft, verliezen uw nieren geleidelijk aan hun vermogen om uw lichaam te helpen bij het verwijderen van afval en vocht uit uw bloed. Als dat gebeurt, beginnen zich schadelijke afvalproducten en vocht op te stapelen in uw lichaam. Daardoor voelt u zich niet goed en uit balans. Hoewel chronische nierziekte (CKD) niet kan worden genezen, kan een behandeling helpen om achteruitgang te vertragen, symptomen onder controle te houden en te zorgen dat u een volwaardig leven kunt leiden.

Chronische nierziekte (CKD) treft uw beide nieren op hetzelfde moment. Uw lichaam heeft twee nieren om afvalproducten te filteren, maar dat wil niet zeggen dat een van de twee een ‘reserve’-nier is. Ze werken samen om uw lichaam te zuiveren. De diagnose van chronische nierziekte (CKD) wil zeggen dat beide nieren zijn aangetast. Ze kunnen afval en vocht niet goed meer uit uw lichaam filteren.

Welke symptomen krijg ik door chronische nierziekte (CKD)?

Welke symptomen kan ik verwachten?

Omdat ieder lichaam uniek is, kunnen de symptomen per persoon verschillen. Mogelijk merkt u pas symptomen als uw chronische nierziekte (CKD) al behoorlijk gevorderd is. Daarom wordt nierziekte ook wel een ‘stille’ aandoening genoemd.

Wat is de oorzaak van chronische nierziekte?

Wat is de oorzaak van chronische nierziekte?

In de meeste gevallen is chronische nierziekte (CKD) het gevolg van andere aandoeningen die in de loop van de tijd uw nieren permanent hebben aangetast. Zo zijn diabetes en hoge bloeddruk de twee voornaamste oorzaken van chronische nierziekte (CKD). Andere mogelijke oorzaken zijn polycysteuze nierziekte en andere chronische aandoeningen.

Graphic showing the different stages of CKD and declining kidney function

Stadia van chronische nierziekte (CKD)

Chronische nierziekte (CKD) heeft 5 verschillende stadia, van stadium 1 tot stadium 5. In welk stadium u zit, hangt af van hoe goed uw nieren momenteel uw bloed kunnen filteren.

Omgaan met de emotionele aspecten van uw diagnose

Omgaan met de emotionele aspecten van uw diagnose

De diagnose van een chronische ziekte verandert uw leven op slag. Het is normaal om, na het krijgen van dit soort nieuws, een reeks aan ingewikkelde emoties te ervaren. U kunt ten eerste geschokt zijn door onverwachte testresultaten of verdrietig en bang vanwege het idee te moeten leven met een chronische ziekte.  De manier waarop u met deze emoties omgaat, kan een belangrijke invloed hebben op uw lichamelijke en geestelijke gezondheid tijdens uw behandeling.

 

Handleiding voor het leven met chronische nierziekte (CKD)

Inzicht in de beginselen van chronische nierziekte

Leren over chronische nierziekte en welke invloed dit heeft op uw lichaam kan een grote uitdaging lijken. Daarom hebben we een eenvoudig overzicht gemaakt van de meest belangrijke dingen die u moet weten. U kunt dit downloaden en uitprinten of delen met uw gezin of verzorger. 

Downloaden
Handleiding voor het leven met chronische nierziekte (CKD)

Een nieuwe taal

De diagnose krijgen van chronische nierziekte en beginnen met een dialysebehandeling betekent waarschijnlijk dat u veel woorden en termen tegenkomt die u nooit eerder heeft gezien. Om u te helpen de belangrijkste termen onder de knie te krijgen, hebben we een klein woordenboek samengesteld. U kunt dit downloaden en uitprinten, zodat u vertrouwd kunt raken met een aantal woorden die u moet kennen.

Downloaden
Verken uw opties voor het behandelen van chronische nierziekte

Verken uw opties voor het behandelen van chronische nierziekte (CKD)

Er zijn verschillende behandelopties beschikbaar voor chronische nierziekte (CKD) en het is belangrijk dat u een actieve rol speelt in het vinden van de optie die het beste bij u past. De volgende stap is om u voor te bereiden op een geïnformeerd gesprek met uw arts over de behandeling die het beste past bij uw lichamelijke en geestelijke behoeften en uw levensstijl.