Peritoneale dialyse thuis

Peritoneale dialyse (PD) is een behandeloptie waarbij gebruik wordt gemaakt van uw eigen buikvlies om afvalproducten uit uw bloed te verwijderen. U kunt hier meer te weten komen over het uitvoeren van peritoneale dialyse (PD) thuis.

Wat is peritoneale dialyse (PD)?

Als u begint met dialyse kan peritoneale dialyse (PD) mogelijk een behandeloptie voor u zijn. Peritoneale dialyse (PD) wordt over het algemeen thuis gedaan en kan zelfs plaatsvinden terwijl u slaapt. Het is ook mogelijk peritoneale dialyse (PD)-behandelingen uit te voeren terwijl u op reis bent. Het kan daarom een geschikte behandeling zijn als het belangrijk voor u is om mobiel te kunnen blijven of een flexibel schema te hebben.

Patiënt krijgt continue ambulante peritoneale dialyse (CAPD) thuis

Wat is continue ambulante peritoneale dialyse (CAPD)?

CAPD is een vorm van peritoneale dialyse (PD) waarbij men gebruik maakt van de zwaartekracht, en niet van een apparaat, om uw oude dialyseoplossing te wisselen met een nieuwe.

Patiënt krijgt automatische peritoneale dialyse (APD) thuis

Wat is automatische peritoneale dialyse (APD)?

APD is een vorm van peritoneale dialyse (PD) waarbij een apparaat de dialysewissels uitvoert. Het apparaat is zodanig geprogrammeerd dat u precies de hoeveelheid dialyse ontvangt die uw arts u heeft voorgeschreven. Vaak vindt dit tijdens de nacht plaats, een APD-programma duurt 8 tot 12 uur.

Remote Patient Management bij automatische peritoneale dialyse (APD)

Remote Patient Management bij automatische peritoneale dialyse (APD)

U en uw arts kunnen overwegen om gebruik te maken van Remote Patient Management om uw APD-behandelingen te kunnen beheren. Met Remote Patient Management kan uw arts uw behandeling volgen en ervoor zorgen dat deze volgens plan verloopt. Hierdoor kunt u zich zelfverzekerder voelen in het uitvoeren van uw behandelingen thuis.

Arts leert de patiënt om thuis peritoneale dialyse (PD) uit te voeren

Leren om peritoneale dialyse (PD) uit te voeren

Misschien vindt u het een eng idee om peritoneale dialyse (PD) thuis uit te voeren, maar het proces valt erg mee. Met de juiste training kan bijna iedereen peritoneale dialyse (PD) uitvoeren. In de meeste gevallen is er tussen de 2 en 5 dagen training voor nodig, afhankelijk van de soort PD-behandeling waar u voor kiest.

Younger couple playing with their toddler child

Voordelen van peritoneale dialyse (PD)

Peritoneale dialyse (PD) kan de juiste behandeling voor u zijn, als u werkt, studeert of regelmatig reist, en als het past bij uw levensstijl en medische en lichamelijke conditie. Het uitvoeren van peritoneale dialyse (PD) thuis geeft u meer flexibiliteit en onafhankelijkheid tijdens uw leven met dialyse. Het bespaart u regelmatige bezoeken aan het ziekenhuis of de kliniek en geeft u meer vrijheid om de dingen te doen die u graag doet.

Wat wilt u bekijken?

Hemodialyse thuis (HD thuis)

Er zijn andere soorten dialyse die thuis kunnen plaatsvinden. Kom meer te weten over hemodialyse thuis (HD thuis).

Hemodialyse in het ziekenhuis (HD in het ziekenhuis)

Mogelijk geeft u de voorkeur aan dialyse in een ziekenhuis of behandelcentrum bij u in de buurt. Kom meer te weten over hemodialyse in het ziekenhuis (HD in het ziekenhuis).

Andere behandelopties

Als u en uw arts besluiten dat dialyse niet de oplossing voor u is, zijn er andere behandelopties die u kunt overwegen. Kom meer te weten over andere behandelopties.