Hemodialyse in het ziekenhuis

Hemodialyse in het ziekenhuis (HD in het ziekenhuis) is een behandeloptie. Uw bloed wordt buiten het lichaam gefilterd in een hemodialyse-machine en een kunstmatig filter, een zogenaamde kunstnier. U kunt hier meer te weten komen over hemodialyse in het ziekenhuis (HD in het ziekenhuis).

Wat is hemodialyse in het ziekenhuis (HD in het ziekenhuis)?

Hemodialyse (HD) is een vorm van dialyse waarbij uw bloed wordt gefilterd buiten uw lichaam. Daarbij wordt een machine gebruikt en een kunstnier, een kunstmatig filter dat de werking van een nier nabootst.

Chronische nierziekte - bekijk behandelopties

Hoe werkt hemodialyse in het ziekenhuis (HD in het ziekenhuis)?

Krijgt u hemodialyse in het ziekenhuis (HD in het ziekenhuis), dan zult u over het algemeen 3 keer per week naar uw ziekenhuis of dialysekliniek komen voor een behandeling van 3-5 uur per keer, afhankelijk van het dialyseschema dat uw arts heeft voorgeschreven. Tijdens de behandeling daar zal een verpleegkundige of arts voor u zorgen. 

Opties voor hemodialyse in het ziekenhuis

Een vorm van hemodialyse in het ziekenhuis (HD in het ziekenhuis) kiezen

Als u en uw arts besluiten dat hemodialyse in het ziekenhuis (HD in het ziekenhuis) de beste behandeloptie voor u is, kunt u mogelijk kiezen tussen behandelingen overdag (hemodialyse overdag) of, in sommige gevallen, ’s nachts (hemodialyse tijdens de nacht). Hemodialyse (HD) overdag is de vaakst gekozen behandeling en waarschijnlijk zal deze voor u beschikbaar zijn. Uw behandelsessies worden gepland op een tijdstip dat het beste bij uw ziekenhuis of kliniek past. Dagen en tijden voor behandelingen worden toegewezen aan de hand van beschikbare plekken.

Arm van patiënt die hemodialyse in het ziekenhuis krijgt

Voorbereiden op hemodialyse in het ziekenhuis (HD in het ziekenhuis)

Voordat u met uw hemodialyse in het ziekenhuis (HD in het ziekenhuis) begint, zal via een chirurgische procedure een toegang voor dialyse worden geplaatst onder uw huid, een fistel genoemd. Via deze fistel kan ongefilterd bloed uit uw bloedvaten door de hemodialyse-machine stromen en kan schoon bloed in uw bloedvaten worden teruggebracht. De toegang tot deze fistel bestaat uit twee naalden die zijn ingebracht in de bloedvaten in de fistel.

Zorgverleners bespreken de voordelen van hemodialyse in het ziekenhuis

Voordelen van hemodialyse in het ziekenhuis (HD in het ziekenhuis)

Hemodialyse in het ziekenhuis (HD in het ziekenhuis) wordt uitgevoerd onder toezicht van een ondersteunend klinisch team. U kunt daarom anderen voor u laten zorgen tijdens de behandeling. U kunt uw behandeltijd gebruiken om te slapen, te lezen, te werken op uw laptop, naar muziek te luisteren of om iets anders te doen waar u plezier in heeft. U heeft tevens de mogelijkheid om te praten met andere dialysepatiënten. Zo kunt u informatie en verhalen uitwisselen over uw dialysebehandelingen en kijken naar de verschillen en overeenkomsten.

Wat wilt u bekijken?

Peritoneale dialyse (PD) thuis

Er zijn andere soorten dialyse, en sommige hiervan kunnen thuis plaatsvinden. Kom meer te weten over peritoneale dialyse (PD).

Hemodialyse thuis (HD thuis)

U kunt de mogelijkheid hebben om hemodialyse uit te voeren in het comfort van uw eigen huis. Kom meer te weten over hemodialyse thuis (HHD).

Andere behandelopties

Als u en uw arts besluiten dat dialyse niet de oplossing voor u is, zijn er andere behandelopties die u kunt overwegen. Kom meer te weten over andere opties voor het behandelen van chronische nierziekte (CKD).