Praten over uw aandoening

Het kan best moeilijk zijn om openlijk te praten over uw aandoening. Toch kan het u helpen om een vertrouwensband op te bouwen en de emotionele en praktische steun te krijgen die u nodig heeft om goed te kunnen leven met dialyse.

Two women talking to each other with one sharing information about their condition

Praten over uw aandoening kan verlichting geven van de moeilijke aanpassing aan het leven met chronische nierziekte (CKD).

Een gesprek aangaan met de mensen van wie u houdt over de nieuwe realiteit waar u mee te maken heeft, kan nogal een uitdaging zijn, maar het is de moeite waard. Hun hulp en ondersteuning tijdens uw behandeling is onbetaalbaar. Vroeg en vaak dingen met hen delen zorgt ervoor dat u alle gelegenheid heeft om hun gedachten, zorgen, behoeftes en verwachtingen te kunnen bespreken.

 

Man praat over nierzorg, behandeling en dialyse

Uw echtgeno(o)t(e), partner of wederhelft

Bent u getrouwd of heeft u een partner of andere speciale persoon in uw leven, dan kunt u er de voorkeur aan geven dat zij uw voornaamste bron zijn van emotionele ondersteuning tijdens uw gehele behandeling. Dit is met name het geval als zij uw voornaamste verzorger of steun zijn tijdens uw dialysebehandeling. Het is belangrijk om met hem of haar te bespreken welke invloed de behandelingen zullen hebben op het dagelijks leven van u beiden. U kunt een plan maken over het omgaan met de veranderende rollen en verwachtingen in het huishouden.

Stel praat over nierzorg, behandeling en dialyse

Uw gezin

Op een bepaald moment tijdens uw behandeling zult u uw gezin of familie willen vertellen over uw aandoening. Open zijn over uw aandoening tegenover de personen die u het meest nabij staan, kan hen helpen begrijpen wat u doormaakt.

Uw gezin of familie kan ook als sterk ondersteuningsnetwerk voor u optreden. Zij kunnen u bijvoorbeeld van en naar afspraken brengen. Wordt u behandeld met PD of HD thuis, dan kunnen zij u mogelijk helpen bij de behandelingen. Of zij kunnen u helpen met het voldoen aan persoonlijke verplichtingen, zoals huishoudelijke taken of de zorg voor kleine kinderen.

Groep vrienden praat over dialyse en nierbehandeling

Uw vrienden

De behandeling waar u voor kiest, kan van invloed zijn op uw sociale activiteiten. Dit hoeft niet te betekenen dat uw sociale leven helemaal voorbij is. Laat uw vrienden weten dat u nog steeds kunt deelnemen aan de activiteiten die u graag deed vóór uw diagnose, hoewel u dit wel eerst moet bespreken met uw arts. Vertel hen dat het belangrijk voor u is als zij u zoveel mogelijk bij dingen blijven betrekken. Mogelijk staan ze open voor het ontdekken van nieuwe activiteiten die u samen met hen kunt doen. Kiest u voor hemodialyse in het ziekenhuis (HD in het ziekenhuis), dan kunt u zelfs nieuwe vrienden maken tijdens uw behandelingen!

Praat met uw werkgever en collega’s over uw dialysebehandeling

Uw werkgever en collega’s

Mogelijk kunt u nog gewoon werken terwijl u dialyse krijgt. Dit kan ook belangrijk zijn voor uw lichamelijke, geestelijke en financiële gezondheid. Moet u uw werkschema aanpassen aan uw behandelingsschema, dan kan het goed zijn om open en eerlijk met uw collega’s te praten over uw aandoening.

Zorgverleners praten met patiënt over behandeling van chronische nierziekte

Chronische nierziekte (CKD) behandelen in uw eentje

Werkt het voor u het beste om uw behandelpad in uw eentje te bewandelen, weet dan dat u bij uw zorgteam terecht kunt voor advies en hulpbronnen die uw leven met dialyse gemakkelijker kunnen maken. Zij kunnen u adviseren hoe u het meeste uit uw behandeling haalt en hoe u de behandelingen kunnen inplannen naast uw professionele en persoonlijke verplichtingen, of ze kunnen u doorverwijzen naar iemand die u daarbij kan helpen. Een open dialoog onderhouden met uw zorgteam over uw aandoening is een prachtige manier om voordeel te halen uit het nuttige ondersteuningsnetwerk dat zij kunnen bieden. 

Wat wilt u bekijken?

Intimiteit

Het is mogelijk om intieme relaties te onderhouden terwijl u dialyse krijgt. Kom meer te weten over intimiteit en dialyse.

Lichaamsbeweging en dialyse

Regelmatige lichaamsbeweging terwijl u dialyse krijgt, kan u helpen om u lichamelijke en geestelijk sterk te voelen. Kom meer te weten over manieren waarop u actief kunt blijven tijdens uw behandelingspad.

Reizen en dialyse

Mogelijk kunt u gewoon op reis terwijl u dialyse krijgt. Kom meer te weten over reizen met chronische nierziekte (CKD).