Andere behandelopties

Soms kan een niertransplantatie een behandeloptie zijn. Voor anderen is ondersteunende zorg zonder dialyse een mogelijke optie.

Wat is een niertransplantatie?

Een niertransplantatie is een operatie waarbij een gezonde nier van een donor in uw lichaam wordt geplaatst. Deze nieuwe nier zal uw bloed filteren en overmatig vocht verwijderen zoals uw eigen twee nieren zouden doen als ze gezond waren.

Zorgverleners bespreken nierdialyse

Wat zijn de vereisten voor een niertransplantatie?

Of een niertransplantatie succesvol is, hangt af van een aantal verschillende factoren. Heeft u over het algemeen een goede gezondheid, dan kan uw arts besluiten dat u een geschikte kandidaat bent voor een niertransplantatie en zal hij of zij aanraden dat u op een wachtlijst wordt geplaatst. Ook kan men zoeken naar een levende donor, zoals familieleden.

Placeholder Large Tile Image

Hoe waarschijnlijk is een succesvolle niertransplantatie?

De mate van succes na een niertransplantatie met een levende donornier wordt door de Nederlandse Transplantatie Stichting gemeld als zijnde 97% een jaar na de operatie en 86% 5 jaar na de operatie. Vergelijkbaar is de mate van succes na niertransplantatie van een overleden donor, 96% een jaar na de operatie en 79% na 5 jaar.3

Voordelen van een niertransplantatie

Voordelen van een niertransplantatie

Na een succesvolle niertransplantatie kunt u langer leven en met een hogere kwaliteit van leven dan wanneer u dialyse krijgt.  U hoeft niet langer dialysebehandelingen te ontvangen of rekening te houden met beperkte voedingsgewoonten. Desalniettemin kan het leven na een niertransplantatie ook moeilijk zijn. Voor het herstel na een niertransplantatie kan behandeling met immunosuppressiva nodig zijn. Het kan even duren voor u hieraan gewend bent en u moet hiervoor vaak naar het ziekenhuis komen.

Niertransplantaties zijn niet zonder risico.

Wat is conservatieve nierbehandeling?

Conservatieve nierbehandeling is een actieve behandeling van fysieke symptomen van nierfalen en bijbehorende ziekten en symptomen, evenals psychologische en sociale ondersteuning zonder gebruik te maken van dialyse of transplantatie, hoewel dialyse technisch gezien als geïndiceerd kan worden overwogen.

Wat wilt u bekijken?

Peritoneale dialyse (PD) thuis

Bent u niet geschikt voor een transplantatie, dan kunt u dialyse overwegen. Mogelijk kunt u dit zelfs thuis doen. Kom meer te weten over peritoneale dialyse (PD).

Hemodialyse thuis (HD thuis)

Er is meer dan één manier om thuis dialyse toe te passen. Kom meer te weten over hemodialyse thuis (HD thuis).

Hemodialyse in het ziekenhuis (HD in het ziekenhuis)

U kunt ook overwegen om dialyse te ontvangen in een ziekenhuis of behandelcentrum bij u in de buurt. Kom meer te weten over hemodialyse in het ziekenhuis (HD in het ziekenhuis).