Verken uw behandelopties

De behandeling vinden voor chronische nierziekte (CKD) die het meest geschikt is voor uw lichamelijke en geestelijke behoeften en levensstijl kan veel uitmaken voor uw kwaliteit van leven en uw gemoedsrust.

De meeste mensen met chronische nierziekte (CKD) worden behandeld door middel van dialyse, thuis of in een ziekenhuis. Bij dialyse gaat het erom afvalproducten en extra vocht uit uw bloed te halen dat uw nieren er niet meer uit kunnen filteren. Bij dialyse wordt uw bloed door een membraan gefilterd, wat een gezonde nier nabootst. Dit membraan kan kunstmatig zijn, zoals een kunstnier, of kan een natuurlijk bestaande oplossing zijn, zoals het peritoneaal membraan. Tijdens een dialysebehandeling stromen de kleine afvalproducten door het membraan en in een vloeistof, dialysaat; zo wordt uw bloed gezuiverd.

Patiënt krijgt peritoneale dialyse (PD) - methoden voor thuisdialyse

Peritoneale dialyse (PD) thuis

Met behulp van peritoneale dialyse (PD) wordt uw bloed gezuiverd terwijl de dialyse-oplossing zich in de peritoneale holte bevindt. Daarbij wordt het buikvlies (het peritoneale membraan) als filter ingezet. Dit maakt het mogelijk om het thuis, op het werk of op reis uit te voeren, alleen of met de hulp van een zorgverlener. U kunt peritoneale dialyse (PD) overdag of tijdens uw slaap uitvoeren. Dit geeft u de flexibiliteit om uw dialysebehandelingen in uw dagelijkse activiteiten in te plannen. Peritoneale dialyse (PD) is een behandeling die over het algemeen elke dag wordt uitgevoerd. 

Patiënt krijgt hemodialyse thuis (HD) - methoden voor thuisdialyse

Hemodialyse thuis (HD thuis)

Bij hemodialyse (HD) wordt uw bloed gefilterd door een machine en een kunstmatig membraan; dit noemen we een kunstnier. Net als peritoneale dialyse (PD) kan dit thuis worden uitgevoerd, overdag of tijdens uw slaap, en meestal met hulp van een verzorger. De mogelijkheid om te behandelen zonder aanwezigheid van een arts betekent dat u uw behandelschema mogelijk kunt inplannen rondom werk, school of andere activiteiten. Hemodialyse thuis (HD thuis) is een behandeling die over het algemeen 3-6 keer per week wordt uitgevoerd. 

Patiënt krijgt hemodialyse in het ziekenhuis (HD) - dialysemethoden

Hemodialyse in het ziekenhuis (HD in het ziekenhuis)

Hemodialyse (HD) kan ook onder toezicht van uw arts plaatsvinden in een ziekenhuis of dialysekliniek. Bij hemodialyse in het ziekenhuis (HD in het ziekenhuis) moet u over het algemeen drie keer per week het ziekenhuis of de kliniek bezoeken voor een behandeling. Elke behandeling duurt ongeveer 3 tot 5 uur. Uw behandeling staat onder zorgvuldig toezicht en u kunt ter plekke vragen stellen. Bovendien zijn er andere mensen aanwezig die op dat moment een soortgelijke behandeling krijgen.

Verken uw behandelingen

Dialysebehandelopties vergelijken

Het is belangrijk te bedenken dat niet iedere soort dialysebehandeling geschikt is voor uw lichamelijke en emotionele behoeften en uw levensstijl. Elke soort behandeling heeft verschillende voordelen en overwegingen. Wees erop voorbereid om deze te bespreken met uw arts, zodat u de behandeling kiest die voor u de juiste is.

Vergelijk behandelingen
Andere behandelopties voor chronische nierziekte (CKD)

Andere behandelopties voor chronische nierziekte (CKD)

Naast dialyse zijn er andere behandelopties die u kunt overwegen. Als u aan de benodigde eisen voldoet, kunt u een niertransplantatie overwegen. Voor sommige mensen is conservatieve zorg zonder dialysebehandeling misschien een geschikte optie.

Een goed leven met dialyse

Goed leven met dialyse

Welke soort behandeling u ook kiest, uw lichamelijke en emotionele welzijn voorop stellen tijdens uw gehele behandeling is essentieel voor een goed leven met chronische nierziekte (CKD). De volgende stap op uw pad is te ontdekken hoe u een gezonde levensstijl kunt aannemen en hoe u uw leven kunt leven op de manier zoals u dat wilt.