Hemodialyse thuis

Hemodialyse thuis (HD thuis) is een behandeloptie. Uw bloed wordt buiten het lichaam gefilterd in een dialysemachine en een kunstmatig membraan, een zogenaamde kunstnier. U kunt hier meer te weten komen over hemodialyse thuis (HD thuis). 

Wat is hemodialyse thuis (HD thuis)?

Hemodialyse (HD) is een vorm van dialyse waarbij uw bloed wordt gefilterd buiten uw lichaam. Daarbij wordt een machine gebruikt en een kunstnier, een kunstmatig filter dat de werking van een nier nabootst.

Patiënt krijgt hemodialyse in het ziekenhuis

Hoe voer ik hemodialyse thuis (HD thuis) uit?

Als hemodialyse thuis (HD thuis) de juiste behandeloptie voor u is, zal uw zorgteam u een opleiding geven om zelf uw dialysemachine en andere apparatuur in te stellen, naalden op de juiste manier in te brengen en om uw behandelingen succesvol uit te voeren.

Older person flying a toy airplane with his grandson

Hemodialyse thuis (HD thuis) kan meer vrijheid betekenen

Vergeleken met dialyse in een kliniek of ziekenhuis geeft hemodialyse thuis (HD thuis) u meer flexibiliteit om de behandelingen te plannen rond de activiteiten die u graag doet. U kunt zelfs op reis gaan terwijl u hemodialyse thuis (HD thuis) krijgt. Praat eerst met uw arts voordat u activiteiten of een reisje gaat plannen. Zij kunnen u meer informatie geven over hoe u veilig en gezond blijft terwijl u een vol en actief leven nastreeft.

Arm van een patiënt die hemodialyse thuis krijgt

Uw lichaam voorbereiden op hemodialyse thuis (HD thuis)

Voordat u begint met hemodialyse thuis (HD thuis), zult u de training van 4-6 weken moeten voltooien om veilig en succesvol behandelingen te kunnen uitvoeren. Over het algemeen heeft u ook een verzorger nodig, die u helpt met de hemodialyse thuis (HD thuis). Hij of zij moet daarom ook de training doorlopen. 

Hemodialyse thuis - Uw huis voorbereiden op HD thuis

Uw huis voorbereiden op hemodialyse thuis (HD thuis)

Om op een veilige en doeltreffende manier hemodialyse thuis (HD thuis) te kunnen uitvoeren, heeft u een speciaal ingerichte, schone plek nodig waar uw dagelijkse behandelingen kunnen plaatsvinden. Ook moet er een stoel of bed aanwezig zijn waar u comfortabel op kunt zitten of liggen tijdens de behandeling en moet u een telefoon bij de hand hebben om eventueel met uw zorgteam te kunnen bellen. Uw schone plek moet worden aangepast voor dialyse met het soort stopcontact dat nodig is voor uw dialysemachine. Er moet gemakkelijke toegang zijn tot een waterleiding tijdens de behandeling, evenals een afvoer voor het afvalwater. Deze aanpassingen worden geregeld door uw kliniek of ziekenhuis.

Gewoonlijk zal een lid van uw zorgteam u thuis bezoeken om u te helpen beslissen wat de beste plek is voor uw behandelingen en voor het bewaren van uw benodigdheden.

Voordelen van hemodialyse thuis

Voordelen van hemodialyse thuis (HD thuis)

Hemodialyse thuis (HD thuis) kan de juiste behandeloptie voor u zijn als deze goed past bij uw medische en lichamelijke conditie en uw gekozen levensstijl. Hemodialyse thuis (HD thuis) biedt u de mogelijkheid te kunnen genieten van het comfort en de vrijheid van het uitvoeren van dialyse in een veilige en vertrouwde omgeving, terwijl u telefonisch toegang heeft tot professionele hulp als dat nodig mocht zijn. Uw behandelingen thuis uitvoeren kan ook uw flexibiliteit vergroten, omdat u zo het regelmatig reizen naar ziekenhuis of kliniek kunt vermijden.

Wat wilt u bekijken?

Peritoneale dialyse (PD) thuis

Er zijn andere soorten dialyse die thuis kunnen plaatsvinden. Kom meer te weten over peritoneale dialyse (PD).

Hemodialyse in het ziekenhuis (HD in het ziekenhuis)

Mogelijk geeft u de voorkeur aan dialyse in een ziekenhuis of behandelcentrum bij u in de buurt. Kom meer te weten over hemodialyse in het ziekenhuis (HD in het ziekenhuis).

Andere behandelopties

Als u en uw arts besluiten dat dialyse niet de oplossing voor u is, zijn er andere behandelopties die u kunt overwegen. Kom meer te weten over andere opties voor het behandelen van chronische nierziekte (CKD).