Goed leven met dialyse

Zorgen voor uw geestelijke en lichamelijke gezondheid tijdens uw tijd met dialyse verzekert u ervan dat u het meeste uit uw behandeling haalt en dat u een leven vol voldoening kunt blijven leven.

Een dialysebehandeling kan invloed hebben op veel aspecten van uw leven. Hoe beter u voor uw lichaam en geest zorgt, hoe beter u kunt omgaan met de eisen die de behandeling aan u stelt en hoe meer u kunt blijven genieten van activiteiten waarin u plezier had vóór uw chronische nierziekte (CKD). Mogelijk is het in het begin nog niet zo, maar naarmate u verder bent in uw behandelproces kunt u merken dat uw lichamelijke en geestelijke gezondheid het mogelijk maken om een actievere rol te spelen binnen uw behandeling. Het kan zelfs helpen om een redelijk normaal leven te leiden, ondanks de grote veranderingen die u meemaakt.

Goed leven met dialyse

Omgaan met uw emoties

Praten over uw aandoening

Intimiteit en chronische nierziekte (CKD)

Lichaamsbeweging en dialyse

Reizen en dialyse

Voedingsgewoonte en dialyse

Omgaan met de emotionele aspecten van uw diagnose

Omgaan met uw emoties

Het kan behoorlijk uitdagend zijn om u te moeten aanpassen aan het leven met een chronische aandoening. Of u pas de diagnose heeft gekregen of al een tijd wordt behandeld, u en de mensen om u heen hebben ongetwijfeld te maken gekregen met een hele reeks aan emoties. Het is niet gemakkelijk om met deze gevoelens om te gaan, maar ze herkennen en erover praten is cruciaal voor het behoud van uw geestelijke en lichamelijke gezondheid tijdens uw tijd met dialyse.

Two women talking to each other with one sharing information about their condition

Praten over uw aandoening

Het delen van uw ervaringen met familie, vrienden en andere mensen met chronische nierziekte (CKD), kan het zowel voor u als voor hen gemakkelijker maken om met de lichamelijke en emotionele gevolgen van uw diagnose om te gaan. Door ze met anderen te delen, kunt u uw eigen emoties beter begrijpen. Zo worden ze minder overweldigend en krijgt u een gevoel van controle terug. De steun en het advies van uw naasten kan u helpen een nieuw perspectief te krijgen op wat u meemaakt. 

Intimiteit en chronische nierziekte (CKD)

Intimiteit en chronische nierziekte (CKD)

Met een druk schema aan behandelingen zult u mogelijk niet direct aandacht besteden aan de gevolgen die chronische nierziekte (CKD) kan hebben voor uw behoefte aan seks. Uw seksuele welzijn is echter een belangrijk onderdeel van uw lichamelijke en geestelijke gezondheid. Begrijpen hoe en waarom uw seksleven kan veranderen als gevolg van uw aandoening, kan de situatie voor u en uw partner gemakkelijker maken.

Woman walking her brown dog outside near a large tree

Lichaamsbeweging en dialyse

Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk om lichamelijk en geestelijk sterk te blijven tijdens uw behandeling met dialyse. Als u zich houdt aan een bewegingsplan waar u plezier in heeft, kan dit uw cholesterol verlagen, uw gewicht onder controle houden, stress en angsten verminderen en uw hartgezondheid verbeteren, naast nog veel andere voordelen. Actief blijven kan u ook mentaal stimuleren, zodat u positief kunt blijven tijdens uw behandeling en geïnspireerd blijft om het meeste uit uw leven met dialyse te halen. 

Handleiding voor het leven met chronische nierziekte (CKD)

Een korte handleiding voor goed leven met dialyse

We hebben een eenvoudig overzicht gemaakt van de keuzes en activiteiten die u kunnen helpen uw leven met dialyse ten volle te leven. U kunt dit downloaden om uit te printen of te delen met uw gezin of verzorger. 

Downloaden
Airplane flying through the clouds to represent patients traveling while on dialysis

Reizen en dialyse

Of u nu onderweg bent voor uw werk of in het buitenland op vakantie gaat, als u de juiste maatregelen treft kunt u gewoon blijven reizen, ook met dialyse. Dit is met name het geval als u wordt behandeld met PD, wat u meer flexibiliteit kan geven om te reizen. Op reis te kunnen gaan, kan uw stemming verbeteren en uw gevoel van onafhankelijkheid behouden terwijl u met dialyse wordt behandeld.

Dialysis patient and their partner eating a quiet meal

Voedingsgewoonte en dialyse

Als u wordt behandeld met dialyse, dient u zich aan bepaalde voedingsregels te houden. Weten wat u wel en niet mag eten terwijl u dialyse krijgt en u hieraan houden, zal helpen uw lichaam in balans te houden. Het volgen van een niervriendelijk dieet betekent waarschijnlijk dat u uw normale routine wat zult moeten aanpassen. Uw arts of diëtist kan u helpen een plan te maken waar u zich goed bij voelt.

Leven met chronische nierziekte (CKD)

Bent u verzorger of heeft een van uw naasten dialyse nodig?

Bent u een verzorger of familielid van een dialysepatiënt, dan zal uw leven op de een of andere manier anders worden. Weten wat u kunt verwachten, zal helpen om u voor te bereiden op de toekomst. Lees meer over wat u kunt verwachten, hoe u uw naaste kunt steunen en waarom het belangrijk is om voor uzelf te zorgen.

Meer informatie